home

Vitale organisatie

 

Herken je dit? 

 

 • Als ziekte de aandacht van directie en management heeft, daalt het verzuim, verslapt de aandacht dan gaat het ziekteverzuim als vanzelf weer stijgen. Medewerkers hebben blijkbaar ‘een (liefdevolle) schop onder hun kont’ nodig.
 • Arbeidsongeschikte mensen vragen zoveel aandacht dat er weinig tijd en geld is voor preventie, het voorkomen van verzuim en werken aan vitaliteit.
 • Een groep medewerkers zijn ‘draaideur’ verzuimers.
 • Fitte collega’s draaien op voor medewerkers die niet goed voor zichzelf zorgen en daarom in het verzuim belanden.
 • Arbeidsongeschikte medewerkers die ‘de schuld’ van hun ziekte geven aan de organisatie en omstandigheden en op mentaal en fysiek niveau slecht voor zichzelf zorgen.
 • Medewerkers zijn onvoldoende gewapend tegen veranderende organisaties.
 • Mensen steken ‘de kop in het zand’. Ze blijven zeggen dat het goed met hen gaat, maar in feite zijn ze aan het overleven en vallen plotseling en langdurig om.

 

Door de jaren heen heb ik honderden arbeidsongeschikte medewerkers gesproken. Ik heb besproken over de maanden en jaren voor hun ziekmelding.. Altijd is er een periode van slechte zelfzorg aan vooraf gegaan.  

 

Dat kan op verschillende niveaus zitten. Onzekerheid ervaren door bv een reorganisatie, jarenlang te loyaal zijn, geen grenzen aangeven, ‘plots’ overbelast zijn, geen keuzes kunnen maken, onbalans werk- en privé, niet vanuit het hart werken, maar omdat het moet.

 

Wat moet je dan als organisatie?

 

 1. De hand in eigen boezem steken. Doe zelfonderzoek naar de organisatie. Wat kan de organisatie verbeteren ten gunste van de vitaliteit van haar medewerkers?
 2. Investeren in de vitaliteit van de organisatie. Niet door appels in de kantine te leggen, maar door een integrale aanpak.

 

Op beide punten bieden wij begeleiding in de vorm van:

 

 1. - Een gratis en verblijvende enquête om te onderzoeken wat de organisatie kan veranderen ten gunste van de vitaliteit van medewerkers;
  - Een quick scan; een integrale balansscan van de gehele organisatie;
 2. Vitaliteitscoaching en - trainingen.

 

Wij zijn:

 

sky 3122210 1920