home

Veel kracht en sterkte!

Veel kracht en sterkte!

Veel kracht en sterkte!

Onlangs las ik een rouwadvertentie. Een kennis is overleden. De overledene was geliefd. Ik heb de nabestaanden ‘veel kracht en sterkte’ gewenst. Dat vind ik een mooie wens. Tijdens de uitvaart valt het mij op dat de getroffen familie zich goed staande houdt. Af en toe een traan, maar ze weten zich goed te beheersen. Aan de buitenkant zien ze er krachtig en sterk uit. Ik bespeur bij mezelf een tegenstrijdigheid. Ik wens nabestaanden veel kracht en sterkte, maar als ze dat tonen bij de uitvaart dan mis ik de emoties. Ze onderdrukken hun overweldigende verdriet. Dat wens ik hen niet toe. Wat bedoel ik eigenlijk te zeggen?

In plaats van kracht en sterkte bedoel ik innerlijke kracht. Innerlijke kracht betekent voor mij onder andere emoties laten komen en weer laten gaan. Het maakt niet uit of het gaat om boosheid, angst, vreugde of verdriet. Laat ze toe, omarm de emoties, en laat ze vervolgens weer los.

 

Ik merk dat velen hun emoties pas kunnen laten gaan in hun eigen veilige omgeving. Soms bij elkaar, maar ook vaak alleen. Er is nog steeds schaamte om verdriet te tonen. Het uiten van emoties wordt min of meer gepland. Buiten kan het niet. Dan maar ophouden totdat je binnen bent of alleen bent of maar helemaal niet.

 

Veel mensen zijn zich niet bewust van de schade die permanente negatieve emoties in het lichaam kunnen aanbrengen. Onderdrukte emotionele pijn kan lichamelijke pijn veroorzaken. Zie het lichaam als een kan. Je doet er water in. Als we water door blijven gieten stroomt de kan over. Hetzelfde gebeurt in het lichaam. Een lichaam kan veel aan tot er een grens is bereikt. Een kleine vervelende emotionele gebeurtenis kan voor de overstroming, voor de pijn, zorgen.

 

De kleine vervelende gebeurtenis kan leiden tot ziekte. Als de ziekte langer gaat duren, geven mensen aan dat er meer aan de hand is. Vaak hebben ze in de jaren voordat zij ziek werden te maken met verlies (door bv. de dood, verlies van een baan, een partner, financiële zekerheid). Bij doorvragen blijkt dat ze nog vol emotie zitten en het verlies maar moeilijk kunnen accepteren. Waren deze mensen niet ziek geworden als ze bij het verlies hun emoties hadden laten komen en gaan? We weten het niet zeker. Ik weet wel dat het negeren en blokkeren van emoties het lichaam schade heeft aangedaan.

 

Voor iedereen die een verlies heeft geleden wens ik voortaan veel INNERLIJKE KRACHT!

 

Hoe ga jij om met emoties? Er zijn drie manieren van omgaan met emoties die je uit je innerlijke kracht halen.

  1. Emoties blokkeren (niets voelen en niet van de emoties bewust zijn);
  2. Emoties voelen, maar je uit ze niet (binnen-vetten);
  3. Blijven hangen in een emotie (er niet meer los van komen).

 

 

Mijn oordelende puppy
Stiekem een beetje trots