Logo white background 300x212

Ruim 5000 mensen in Apeldoorn zijn te zwaar. Het lukt hen niet om zonder begeleiding af te vallen zonder gejojo. Goed nieuws voor deze grote groep. Vanaf 1 januari 2019 kom je mogelijk in aanmerking voor Coaching op Leefstijl (CooL), wat vergoed wordt door de basisverzekering (geen eigen risico).

 

CooL is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Mensen met een BMI vanaf 25 kunnen onder voorwaarden hiervoor in aanmerking komen. Het is een 2-jarig programma gericht op voeding, beweging, slaap, stress, energiemanagement, timemanagement, vitaliteit en ontspanning. Het bestaat uit een combinatie van individuele coaching en groepssessies. 

 

Het is een bewezen effectief programma en bedoeld voor mensen die gemotiveerd met hun leefstijl aan de slag willen. Een verwijzing van de huisarts is nodig om deel te mogen nemen en in aanmerking te komen voor een vergoeding van de zorgverzekeraar.

 

CooL-programma

Het programma bestaat uit een basisdeel van 8 maanden en een onderhoudsprogramma van 16 maanden. In totaal krijg je 8 individuele coachingssessies en 16 groepsbijeenkomsten.

 

Het basisprogramma bestaat uit:

 • intakegesprek (60 minuten)
 • 2 tussentijdse coachingssessies (45 minuten)
 • eindgesprek (60 minuten)
 • 8 groepssessies (90 minuten)

 

We starten met een intake van 60 minuten waarin motivatie en het doel belangrijk zijn. Het doel hoeft niet perse af te vallen te zijn. Wie wil je zijn?  Wat wil je kunnen doen? Het kan zijn dat je op dit moment dingen niet kunt doen doordat je je niet fit voelt. Een doel kan bv. zijn om je weer energiek te voelen, minder of geen medicatie of leuke dingen met je (klein)kinderen ondernemen.

 

Het onderhoudsprogramma is vergelijkbaar met het basisprogramma, maar minder intensief, omdat het gaat over 16 maanden..

 

 

Inhoud groepssessies basisprogramma:

 1. Kleine aanpassingen, groot effect (gedragsveranderingen, passende kleine acties leiden tot succes)
 2. Kom in beweging (evt samenwerking met beweegcoach, gaan bewegen, in actie komen)
 3. Lekker eten geeft structuur (gezonde voeding, variatie, verzadiging, bewust en mindful eten)
 4. Slapen & ontspanning (slaap, stress en ontspanning)
 5. Gezond leven is plannen (timemanagement, keuzes maken, grenzen aangeven en 'nee'-zeggen)
 6. Hoe maak ik mijn acties tot een succes? Hoe omgaan met emoties en verleidingen. Valkuilen en terugvalpreventie.
 7. Hoe gezond is jouw weekend? Vasthouden gezond leefpatroon in uitzonderingssituaties (uit eten en feestjes)
 8. Hoe blijf ik in beweging? Hoe houd ik goed gedrag in stand? Wat ging er goed, waar ben je trots op?

 

Inhoud groepssessies onderhoudsprogramma: 

 1. Wat is je doel (doelen stellen, acties formulieren)
 2. Beweging, waar zit je kans? (welke stappen heb je gezet en waar zitten nog kansen voor verbetering?
 3. Voeding (etiketten lezen, marketing)
 4. Energiehuishouding (energiegevers en energievreters)
 5. Timemanagement (welke keuzes maak je, hoe geef je je grenzen aan?)
 6. Succesvolle verandering (inzet persoonlijke kwaliteiten)
 7. Informatie overload ('infobesitas' omgaan met hypes, wetenschappelijk onderzoek)
 8. Op eigen voet verder (steun zoeken, persoonlijke kracht)

 

Als coach speel ik graag in op de behoefte van de deelnemers, om zoveel mogelijk maatwerk te kunnen leveren.  

Spring maar achterop en voor je het weet zit je zelf aan het stuur. 

 samenfietsen

Voor wie?

 • gemotiveerde mensen
 • 18 jaar en ouder
 • BMI tussen 25 en 30
  * met een buikomvang groter dan 88 cm voor vrouwen en 102 cm voor mannen
  * in combinatie met comorbiditeit: (verhoogd risico op) diabetes of cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaatziekten), artrose of slaapapneu
 • BMI vanaf 30, ongeacht buikomvang, ongeacht co-morbiditeit
 • met een verwijzing van de huisarts of praktijkondersteuner (POH) 
  Vraag de arts of POH deze digitaal via VIPlive aan te leveren. 

 

Je BMI is gewicht : lengte x lengte (in meters)
Als je niet zelf je BMI wilt uitrekenen

 

Werkgevers bied ik CooL-leefstijlpakketten op maat voor individuen en groepen. 

 

 

Leefstijlcoach met integrale aanpak:

Mijn naam is GerritA Huisman, aangesloten bij de beroepsvereniging BLCN  (lidmaatschapnummer L0192). Ik heb een integrale aanpak, dat wil zeggen dat ik me richt op de gehele mens; het lijf, het hoofd, het hart en de ziel en allesomvattend de motivatie, de regie op je gezondheid pakken.

 

Naast voeding en beweging richt ik me op onderliggende problemen van overgewicht. Wat is de echte oorzaak dat het afvallen maar voor eventjes lukt, wat maakt dat je zo'n suikerbehoefte hebt, wat wil je niet voelen en ben je aan het wegeten? Welke gedachtes belemmeren je om jouw gezondheidsdoel te bereiken? Is eten voor jou gezelligheid of trek je je liever terug en eet je liever in je eentje? Hoe goed zorg je voor jezelf? Hoe belangrijk vind je jezelf?

 

 Reviews:

..en dan wil je werken aan jezelf. Omdat je om wat voor reden dan ook niet happy bent. Vervolgens kom je bij Gerrita. Cool ! Met mezelf een afspraak aangegaan dat ik sowieso twee jaar blijf. Heb het gedaan en ben trots op mezelf. Dankbaar om Gerrita ontmoet te hebben. Geleerd, gehuild, gelachen, goede gesprekken. Resultaat: luisteren naar mijn lichaam, bloeddruk naar beneden, bloedwaardes op alle gebied positief gedaald, rustiger geworden, geen zweverig gedoe, recht door zee, confronterend, 17kg gewicht afname, Gerrita, dank je wel hiervoor! Jos

"Al een tijdje voelde ik mij niet fit, te dik, kortademig, moe dus een bezoek aan de huisarts. Daar bleek dat o.a. mijn bloeddruk niet goed was. Reden genoeg om wat te veranderen. 8 maanden CooL heeft al veel voor mij veranderd, inmiddels ben mij bewuster van hoe ik leef eet, drink en beweeg. Het contact met GerritA ervaar ik als heel prettig, haar benadering en kundige begeleiding je voelt echt haar belangstelling voor jouw als mens en zij weet precies je verbeterpunten te vinden en je daarin te begeleiden, doormiddel van persoonlijke coaching worden deze nog verder uitgediept". Gert

Ik sliep al jaren slecht. Zo’n 5 à 6 uur per nacht en het verslechterde naar 3 à 4 uurtjes per nacht. Mijn gewicht was te hoog en ik had diverse dieetpogingen ondernomen. Via de POH heb ik mij aangemeld voor CooL bij GerritA.

Ik ben in februari 2020 gestart was met Intermittent Fasting en ik ben veel gaan bewegen/sporten. Ik viel 5 kilo af, maar het afvallen stagneerde. Mogelijk had dit te maken met het slechte slaappatroon van 3 a 4 uurtjes slapen.

Mijn geboorte- en levensgeschiedenis heb ik in alle openheid en in een vertrouwde omgeving besproken met GerritA en zij heeft mijn geboorteverhaal en mijn -patronen in kaart gebracht. Ze heeft hier een uitgebreid analyseverslag van gemaakt. 


Dit verslag opende mijn ogen. Enerzijds herkende ik mijzelf hierin erg terug, anderzijds werd mij ineens het levenspatroon duidelijk dat ik mijzelf eigen had gemaakt. Het gaf mij rust en ontspanning toen ik ontdekte waar mijn patronen vandaan kwamen, waar ik last van heb en waar ik aan kan werken. Daarbij komt dat de Chinese orgaanklok, die GerritA bij haar verslag voegde, ook handvaten en inzichten geeft.


Gelijktijdig met CooL krijg ik ook ritmische massage van een fysiotherapeute, om dichter bij mijn gevoel te komen en ben ik gestart met het schrijven van mijn persoonlijke biografie. Langzamerhand leer ik om zorgen over en voor anderen meer los te laten.


Tijdens mijn vakantie nam ik ook letterlijk afstand van anderen en heb van de 16 vakantiedagen minstens 12 dagen weer 6 tot 7 uur per nacht geslapen. Ik fixeer me niet meer zo erg op mijn slaap en mijn gewicht en leef meer in de ontspanning. Ik ga ervan uit dat mijn slaapritme en gewicht weer op normale niveau komen. Ik ben erg blij met de deskundige begeleiding en ondersteuning van GerritA.

Tineke Meeder, 2 juli 2021.

"Gerrita je veroordeelt niet en dat vond ik erg fijn. Je liet mij zelf dingen ontdekken en dat werkt het beste voor mij. Iemand kan mij wel vertellen of iets wel of niet goed is maar het dringt pas echt tot je door als het je eigen realisatie is". Anoniem


 

Meer informatie:

Graag vertel ik er meer over. 

Ik nodig je van harte uit om te bellen of te appen met  06-24791363

of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of klik op onderstaande button.